De voyeur is groter dan de exhibitionist

(Dit interview is begin 2004 al eerder gepubliceerd)

Van één onzer verslaggevers.
Delft - Weer een nieuwe weblog. Ditmaal van ene Steven Bron. Uw huis-aan-huisblad Alle Dertien van Rubber ging op onderzoek uit naar de man achter www.stevenbron.nl.

Laten we bij het begin beginnen: wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Steven en woon in Delft. Mijn voornaam levert 26.500.000 hits op bij Google en mijn achternaam 5.050.000.
Hoe oud ben je?
Om dit interview altijd up-to-date te houden zeg ik maar dat ik eind 1977 geboren bent, dus dan kan iedereen het zelf uitrekenen.
Slim van je. Je ziet er een beetje studentikoos uit, studeer je?
Inderdaad (wat betreft tweede deel van de vraag): ik studeer politicologie in Leiden.
Aha, dus jij wilt minister-president worden?
Dat zeggen veel mensen als ze horen wat ik studeer. Het is echter maar een zeer kleine minderheid die de politiek ingaat. Ik word vrijwel zeker een deel van de meerderheid.
Maar je bent dus wel geïnteresseerd in politiek? Nog andere interesses toevallig?
Politiek inderdaad. Maar ook geschiedenis, filosofie, films, muziek, taalkunde, kunst internet, computers, reizen. Daarnaast sport ik veel: 5 x per week fitness en wat conditietraining bij mij thuis.Verder houd ik erg van fotografie, lezen, schrijven, aan mijn website klussen, ben ik verslaafd aan thee en last but not least: ik verzamel bankbiljetten.
Klinkt erg druk allemaal. Je noemde muziek, wat luister je zoal?
Veel klassiek, Bach en Dubussy liefst. Daarnaast heel veel verschillende muziek: dEUS, Zita Swoon, Smashing Pumpkins, Rammstein, Heather Nova, Tori Amos, Linkin Park, veel rock dus. Maar af en toe wat relaxte dance gaat er ook wel in. Beetje lounge-achtige dingen.
Kijk aan, een beetje dezelfde smaak als ik dus. Wat is je favoriete film?
Dat is een onmogelijke vraag om te beantwoorden: er zijn er zoveel die ik erg goed vind. Maar laat ik in een willekeurige volgorde noemen: The Godfather 1 en 2 (3 niet echt), In den Tag hinein, Lord of the Rings, Pulp Fiction, Apocalypse Now, Fight Club, Das Boot, Clerks en The Usual Suspects. Dan heb je denk ik wel een aardig beeld.

Nu heb je dus een weblog. Wat is dat eigenlijk?
Alweer een lastige vraag, gaat dat zo nog lang door? Een weblog kan van alles zijn. Het begon ooit als iets waar mensen linken verzamelden naar leuke of interessante sites op het wereldwijde web. Tegenwoordig heb je die nog steeds maar de boventoon vormen denk ik toch de weblogs waarin mensen een soort dagboek over hun leven bijhouden, commentaar geven op wat ze zien of meemaken of als middel gebruiken om ergens informatie over te geven.
En jij?
Ik geef verslag van wat er gebeurt en wat ik hoor en zie. Verder besteed ik veel ruimte aan fotografie.
Waarom ben je überhaupt begonnen om je privé-leven open en bloot te laten zien aan de 20 miljoen mensen die Nederlands spreken?
Mmm, goede vraag...
Dank je, het is een gave.
Eh ja... Ik denk dat dat wel meevalt. De écht persoonlijke dingen ga ik niet online zetten: die bewaar ik voor mijn dagboek. Maar ik heb wel altijd een drang gevoeld om "iets creatiefs" te doen (ja ik kots ook van die term maar het dekt de lading). Fotografie is wat dat betreft een goede uitlaatklep maar ik schrijf erg graag. Heb het ook mijn hele leven al gedaan, maar elke dag alleen maar in je dagboek schrijven was het niet helemaal. Op een gegeven moment ben je toch benieuwd wat anderen vinden van wat je schrijft.
Dus begon je een weblog.
Nou, niet meteen. Ik had eerst een simpele site waar ik wel eens wat dingetjes opzette, maar dat was niet echt wat ik zocht. Toen ontdekte ik dus het fenomeen weblog en via www.web-log.nl heb ik toen zelf een weblog aangemaakt. Het was echter toch vervelend om niet alles in eigen hand te hebben (no pun intended) en dus ben ik op een momento dado overgestapt naar Pivot. En de rest is geschiedenis haha.
Ja leuk. Je site was heel lang in zwart-wit. Waarom was dat?
Het waren eigenlijk grijstinten maar goed, waarom dat is? Ik had vroeger wel sites in kleur gehad maar die verveelde me erg snel en zo was ik constant bezig wéér een nieuw design te bedenken. Grijstinten zijn rustig en vervelen me niet zo snel. Daarbij vind ik dat het vooral om de inhoud moet gaan en de vormgeving komt pas op de tweede plaats. Deze lay-out benadrukte de inhoud.Nu ben ik toch weer in kleur verder gegaan want grijs werd erg deprimerend. Ik houd het wel zo rustig mogelijk.
Ik begrijp het. Je logt vrij veel, is het zo verslavend?
Behoorlijk. Ik wil toch zeker wel elke dag iets schrijven. Niet alleen voor mezelf overigens want ik merk aan de bezoekersstatistieken en de reacties dat er toch wel een aantal vaste lezers zijn. Ik kan het ook iedereen aanraden om iets op internet te gaan doen als je zelf schrijft, fotografeert of iets dergelijks. Het voordeel van web-log.nl is dat het een erg eenvoudige site is. Je hebt zo door wat je moet doen en het wijst zich vanzelf. Daarbij vind ik het erg leuk als je reacties krijgt op wat je doet.
En als je kritiek krijgt dan?
Dat hoort er een beetje bij als je dingen openbaar zet. Universele populariteit is onmogelijk denk ik dus kijk of je wat met die kritiek kunt, en zo niet dan niet! Het is jouw site dus ook jouw eigendom. Ik kan het echt van harte aanbevelen om ook online te gaan!
Klinkt goed. Wil je tot slot nog even op de foto voor ons?
Liever niet: ik ben fotograaf en de voyeur in mij is groter dan de exhibitionist.
Oké, kopje koffie dan maar?
Lust ik niet, doe maar thee.

admin Dinsdag 14 December 2004 - 3:25 pm | | kronieken