Koppensnellers

Ik krijg wat van die koppen op nieuwssites. "Aboutaleb woedend op laks kabinet" Wie hem op Radio 1 heeft gehoord, zal hem hoogstens als boos omschrijven maar zeker niet als "woedend".
"Ongekend fel debat rivalen Oekraïne". Ongekend fel...is dat vergeleken met vorige debatten? Of met debatten in Nederland? Of met andere voormalige sovjet-republieken?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er lijkt steeds meer een trend te ontstaan om via schreeuwerige koppen zoveel mogelijk paniek en chaos te impliceren en daardoor lezers naar je site/krant/programma te lokken. Laat daar geen misverstand over bestaan: alle media, inclusief de zogenaamd onafhankelijke NOS, zijn bezig om consumenten te lokken. Want als er geen kijkers of lezers zijn: weg inkomsten.

Met koppen in Telegraaf-stijl wordt nu geprobeerd mensen te lokken maar het effect is ook dat er een sfeer van paniek en calamiteit wordt gecreëerd die helemaal niet aan de orde is. Een gouden stelregel voor het nieuws is: geloof niks. Daar kom je een heel eind mee en het voorkomt dat je jezelf ooit op een verjaardag betrapt met de uitspraak dat "het helemaal mis gaat in de wereld".
admin Woensdag 22 December 2004 - 08:00 am | | kronieken