Imalarungu

Wat geef je als kerstcadeau aan iemand? De nieuwste iPod, een goed boek, een belegen kerstpakket? Of geef je een koe? Terwijl wij met hongerige ogen voor de etalages van de electronicazaak in de buurt staan, kijken miljarden mensen met hongerige ogen, punt.

In Rwanda hebben ze het laatste cadeau gegeven: een koe. En nog wel een echte Fries ook! Mijn opa zei al dat koeien de meest nuttige beesten zijn en het lieve karakter van het beest maakt hem ook nog eens onze meest ideale ambassadeur. Voor de Rwandezen betekent de geschonken koe melk, mestproduktie, onderhoud van een wei, vlees en (niet te vergeten) gezelschap. In Rwanda noemen ze de export-Friesen imalarungu: gezelschap na grote eenzaamheid. Lees er meer over in The Independant.

Nu zat ik onder het lezen ook te denken aan een ander artikel dat ik gisteren in De Volkskrant las. Over de kamelenplaag in Australië. Er zijn daar blijkbaar zoveel van die dieren en ze planten zich zo snel voort, dat er grote overlast ontstaat.

1+1=2

Waarom worden die beesten niet fijn naar Afrika getransporteerd? Ze geven melk, vlees, zijn lastdier, planten zich blijkbaar goed voort en kunnen ook imalarungu zijn. Ik zie het al helemaal zitten!

En de Nederlander in mij ziet uiteraard ook meteen de handel. Iemand nog een paar boten over?
admin Vrijdag 24 December 2004 - 3:00 pm | | kronieken

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.