CITO-toets

Scholieren klaar voor CITO-toets
DEN HAAG - Ruim 163.000 leerlingen van groep acht van de basisschool buigen zich vanaf dinsdag over de Eindtoets Basisonderwijs, zoals de Citotoets eigenlijk heet. Leerlingen van 6400 scholen beantwoorden tweehonderd meerkeuzevragen over taal, rekenen en wiskunde en studievaardigheden.
De CITO-toets. Opeens stond het in 1990 op het schoolbord. Ik was twaalf jaar en had er nog nooit van gehoord. Uit de reacties van klasgenoten bleek dat zij het wel wisten en zelfs hadden geoefend! Het is de enige keer in m'n leven dat ik spontaan last kreeg van faalangst.

De meester begon met te vertellen wat de CITO-toets was maar toen begreep ik het nog niet. Alleen de woorden 'toekomst' en 'middelbare school' bleven hangen. Ik snapte het niet omdat voor mij al vaststond dat ik naar het VWO zou gaan. Dat was al zo bepaald door m'n moeder, dacht ik. Waarom dan nog een test?
Tegenwoordig duurt de test drie dagen maar volgens mij was ik nog maar een ochtendje bezig. Een tijd later kwam de uitslag: VWO. Zie je wel, dacht ik, nergens voor nodig die test. Eén vriendje had ook VWO en de rest HAVO en vooral MAVO (voor de jongeren onder ons: dat was een soort VMBO waar je echt wat aan had).

Op de middelbare school kreeg ik later om voor mij onduidelijke redenen een HAVO-advies wat ik maar braaf opgevolgd heb. De HAVO haalde ik met twee vingers in m'n neus en vervolgens heb ik het VWO met nog twee vingers extra ook gehaald. (Daar had ik toen al last van: dat mensen mijn kwaliteiten niet kunnen zien, dan noemden ze me betweterig. Dat komt overigens van "beter weten" dus I rest my case.) Faalangst zoals bij een CITO-toets heb ik nooit meer gehad. Op een gegeven moment weet je gewoon dat je het kan.

Maar wel alle succes aan mijn nichtje vandaag!
admin Dinsdag 01 Februari 2005 - 07:32 am | | kronieken

Eén reactie

Osborne Mateo

free gay cowboy-…
gay thai-BSG- BSG- Resistance
dl thugs gay-the of so,
gay skater-look you you
gay boys first time-geektastic geektastic geektastic
free gay amateur

Osborne Mateo, (URL) - 17-09-’05 16:43
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.