Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is ... DNA!

Vanavond zag ik in Vara Laat Dolf Jansen een experimentje uitvoeren waarmee je je eigen DNA zou kunnen zien. Het werkt als volgt:
Mensen kunnen hun eigen DNA zien door te gorgelen met een slok zout water. Die slok moeten ze uitspugen in een bak verdund afwasmiddel, terwijl ze daar ijskoude jenever bij gieten. Er verschijnen witte sliertjes en dat is het voor velen mysterieuze DNA.
Leuk filmpje, Dolf met een zoute bek en inderdaad witte slierten in het water.

Maar toen dacht ik eens even na en pakte mijn favoriete encyclopedie erbij: Google. Na het intypen van de zoekopdracht "how big is DNA", werd ik doorverwezen naar een pagina met de volgende ontnuchterende boodschap:
DNA (deoxyribonucleic acid, a tongue-twister) is like a two-stranded rope that is around 2 nanometers (nm) in diameter. That's three billionths of a meter, or 3x10-9 m. Some comparisons: many atoms are 0.1-0.2 nm in diameter. The common cold virus is a sphere 30 nm across. Brightly colored soap bubbles are about 100-400 nm thick.
Tot ik het tegendeel bewezen zie*, neem ik deze test dus met heel wat korrels zout. En die gebruik ik niet voor het gorgelen.

>>> DNA is wel te zien onder een microscoop
>>> DNA voor beginners
>>> DNA in Wikipedia


* = En een rectificatie blijkt inderdaad op zijn plaats. Zie de uitleg van Marnix.
admin Donderdag 03 Februari 2005 - 10:42 pm | | commentaar

drie reacties

Marnix

Je hebt het artikel niet goed begrepen, het artikel gaat over de hoeveelheid DNA in 1 cel en hoe dit zichtbaar te maken. Het speeksel dat je uitspuugt bevat heel veel cellen, en dus heel veel DNA. Ik heb vaak genoeg puur DNA gezien in het lab en om dat uiteindelijk voor elkaar te krijgen heb je inderdaad zeep, alcohol en zout nodig. Ik zeg niet dat het op deze manier lukt om je DNA te zien te krijgen, maar de argumenten waarmee jij het verhaal naar de prullenbak verwijst zijn ongegrond.

Marnix, - 04-02-’05 08:32
steven

Oké, dat heb ik inderdaad verkeerd begrepen dan. Rectificatie wordt geplaatst ;-).

steven, (URL) - 04-02-’05 08:38
kori

A very nice website !! Very well Done !!!

kori, (E-mail ) (URL) - 16-03-’06 17:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.