Vertrouwelijke informatie

Een opmerkelijk bericht op teletekst vanmorgen. Nee, niet de paus die aan het einde van zijn negende leven lijkt te zijn gekomen (of was het toch de achtste?) of de ontbijtkoekoorlog (leuk woord) maar wel dit bericht over het vertrouwen van het publiek in de media:
Ik zie ze op de redacties in het hele land al juichend staan. Hoera, de mensen vertrouwen ons! Uiteraard merkt de NOS fijntjes op dat er vooral veel vertrouwen is in de publieke omroepen (waarmee de bevindingen van het onderzoek alweer onderuit gehaald zijn).

Ik vind het een opmerkelijke uitslag omdat ik in mijn doctoraalscriptie een heel wat genuanceerder beeld van de media heb geschetst. Op verschillende momenten werd het nieuws 'gekleurd' of een bepaalde richting ingeduwd. De neutraliteit (en daarmee wat mij betreft de betrouwbaarheid) was soms ver te zoeken.
Opmerkelijk is verder dat het RTL Journaal bij mij een stuk beter uit de bus kwam dan het NOS Journaal. Ook dat staat haaks op de resultaten uit dit onderzoek (dat ik overigens nog niet gelezen heb). Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het RTL Journaal*.

(* = En nee, dat zeg ik heus niet omdat ik daar net een sollicitatie naar toe heb gestuurd: die conclusie is in mijn scriptie na te lezen ;-).)
admin Donderdag 03 Februari 2005 - 07:12 am | | commentaar

vier reacties

TBS-Report

Vorig jaar heb ik heel toevallig ook voor de afronding van mijn school een onderzoek (kleinschalig uiteraard) gehouden over objectiviteit van de journalistieke media. Mijn eigen conclusie is dat ik liever naar RTL kijk omdat zij professioneler zijn en wat betreft objectiviteit vind ik ze allebei nogal tegen de linkerkant van het midden.

TBS-Report, (URL) - 03-02-’05 17:29
Eelco

RTL is inderdaad beter. Minder populistisch en minder flauwekul (NOS journaal kwam bijvoorbeeld met prinsjesdag met een special over de hoedjes van de vrouwelijke kamerleden) en ze zijn minder creatief met knippen en plakken van beeldmateriaal. Goed voorbeeld is dat Dick Advocaat bij een selectiewedstrijd voor het EK opmerkte dat hij de kranten en het NOS journaal zou aanklagen over foute berichtgeving over Kluivert. Het NOS-journaal knipte het laatste deel van de zin er maar af, zodat het leek dat alleen de kranten aangeklaagd zouden worden! Sindsdien neem ik ze niet meer al te serieus. Al blijft Sacha de Boer leuk om naar te kijken…. En Steven, wanneer mag ik jouw scriptie lezen? Lijkt me nog steeds interessant leesvoer!

Eelco, - 04-02-’05 19:08
steven

Zodra hij helemaal af is en goedgekeurd is. Zeer spoedig dus :-).

steven, (URL) - 04-02-’05 22:22
Chuke

I am here to say hello and you have a great site!

Chuke, (E-mail ) (URL) - 16-03-’06 17:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.