10 tips voor een weblog

(Dit artikel is begin 2004 al eerder gepubliceerd)
Het is altijd leuk om te zien dat veel verschillende mensen mij een bezoekje brengen. Soms breng ik een bezoekje terug en zo heb ik in al die maanden heel wat logs gezien. Al eerder heb ik jullie vermaakt / vermoeid met mijn observaties, maar het kan nooit kwaad nog eens een lijstje (ha leuk, een lijstje!) te maken met de weblog do's & don'ts. Tienduizenden mensen zijn inmiddels aan het loggen geslagen. Al deze nieuwe mensen gaan heerlijk groen aan de slag en hebben wellicht de vraag "hoe heurt het nou eigenlijk?" Ik ben de rotste niet en heb besloten eens een paar ... aanwijzingen te geven. Verbeterpunten wellicht voor sommigen.*

1. Waarom begin je überhaupt een weblog? Goede vraag. Elke reden is in principe even goed, maar toch zijn sommige redenen meer te waarderen. Als je je krakendverse log begint omdat het tegenwoordig helemaal in / hip / tha bomb is om er één te hebben, ben je eigenlijk al verkeerd bezig. Rages gaan weer over en ondertussen is "Fiekielovertjuh1988" aan het wegkwijnen. Dit is ondoordacht schapengedrag en belooft nooit iets goeds.

2. Schrijf in normale taal. BrEeZaH-taalgebruik of andere onleesbare TMF-teksten als "HiEr iS mN sAjT...tJek iT OuT rIgHt?!", zijn leuk voor je klasgenoten of je neefje van acht. De lezers die er echter wél al haar op hebben, zullen in meerderheid meteen vertrekken als ze dergelijke taalkots moeten lezen.

3. Schrijf leesbaar. "Spelchekken is voor mietjes" zegt Adam Curry. Persoonlijk vind ik doorzichtige zijden bloesjes meer iets voor mietjes maar dat terzijde. Normaal leesbaar schrijven is echter wel fijn voor je lezer. Iedereen heeft Nederlands geleerd op school en de basisgrammatica hebben we ook allemaal gehad. De stuitende taalfouten die ik soms zie, doen echter anders vermoeden. Kijk je tekst gewoon even na voordat je hem online duwt. Eigenlijk vind ik het een belediging voor een lezer als je niet eens de moeite doet een foutloze tekst te schrijven.

4. Denk na over wat je laat zien.
Een rode tekst op een paarse ondergrond met een gifgroen lijntje rondom, is alleen leuk als je een rode neus hebt, in het circus werkt en je broer acrobaat is. Voor alle normale aardbewoners is dit onleesbaar en doet pijn aan de ogen. Er zijn op internet speciale kleurenwaaiers te vinden waarmee je kunt zien of kleuren bij elkaar passen. Ook kun je hier duizenden kleuren voor je log bij elkaar zien. Gebruik het a.u.b. want het oog wil ook wat.

5. Minder is meer. Het internet staat bol van de leuke gadgets waarmee je je site / weblog kunt opvrolijken. Fladderende engeltjes, springende dolfijnen, vliegende heksen, vuurwerkanimaties van een minuut, het houdt niet op! Veel mensen die net beginnen met een site of weblog hebben de neiging om zoveel mogelijk van deze bewegende beelden bij elkaar te proppen. "Dat staat gezellig." Nee, mijn beste newbie, dat is mateloos irritant! Die plaatjes zijn meestal van een ongekende truttigheid, kinderachtig, veel te groot en hondsflauw. Als je toch persé een friemelend scherm wilt hebben, probeer dan enigszins met smaak te selecteren.

6. Het gaat om de inhoud. Hoe mooi je je site ook weet op te maken, het gaat er uiteindelijk om hoe je schrijft of wat je laat zien. Ik ken logs van mensen die elke dag hun belevenissen in de lift naar de vierde verdieping opschrijven: fascinerend. Er zijn ook loggers die twee bankovervallen beschrijven waarbij ik zit te gapen. Iedereen kan schrijven maar schrijven is ook een talent. Een talent dat je kan ontwikkelen en oefenen door veel te schrijven en te lezen. Kijk eens hoe de populaire of veelgeprezen weblogs het doen.

7. Word een olifant. Daarmee bedoel ik dat je een net zo dikke huid moet krijgen. Als je je teksten online zet, betekent dat er potentieel een paar miljard mensen zouden kunnen lezen wat je schrijft. Daar zitten ook mensen bij die je, zonder dat ze je verder kennen, een klootzak (m/v) zullen vinden en je dat ook laten weten. Alles wat je schrijft, slaat nergens op en je moeder is een hoer. Neem deze mensen vooral niet te serieus en ga er ook niet op in (tenzij je een masochistische inslag hebt). Ik heb al veel loggers huilend weg zien gaan omdat er ergens in den lande een 15-jarig pubertje achter zijn pc'tje een kritisch stukje had geschreven. Als je niet tegen kritiek kan of alleen maar positieve respons wilt, ga dan als hulp-Sinterklaas werken maar laat de droom van een site varen.

8. Neem jezelf niet te serieus, je lezers wel. Lifelogs (logger vertelt hoe boeiend hij / zij wel niet is) hebben de neiging om te vervallen in huilverhalen over wat een rotleven ze toch wel niet hebben. Eetstoornissen, depressies, moeilijke stoelgangen, alles wordt op tafel gegooid en je proeft bijna hoe de schrijver snakt naar aandacht en erkenning. Mijn advies: doe het niet en zoek het RIAGG op. Anderen hebben de neiging om alle kritiek zwaar persoonlijk aan te trekken. De hele wereld draait echter niet om jou: neem jezelf dus niet zo serieus. Ga ook niet je lezers uitkafferen omdat de respons je niet bevalt. Zolang je nog niet de status hebt bereikt van een Schrijver (met hoofdletter S) kun je je dat beter maar niet veroorloven. Dit werkt namelijk zeer averechts.

9. In alles zit een verhaal. Dit sluit aan bij punt zes. Vrijwel iedereen krijgt er op den duur mee te maken: een gevoel van "waar moet ik het nu weer over hebben??" Geen paniek, dat heeft iedereen wel eens. Bedenk dat in alles een verhaal schuilt. Als je echt niks weet te vertellen en je hebt zelfs al anekdotes simpelweg verzonnen, schrijf dan een log waarin je je gebrek aan inspiratie analyseert en beschrijft.

10. Negeer alle regels! De uitsmijter: alles wat je net hebt gelezen, mag je ook weer direct vergeten als je dat wilt. Op internet gelden namelijk zeer weinig regels en alles wat je doet, is in principe goed als je er zelf maar achter staat. Enkele regels die er wel zijn: geen teksten of foto's klakkeloos kopiëren zonder bronvermelding en niet spammen in de reacties. Zoals ik al zei: het is mijn mening en je mag het er geheel mee oneens zijn. Het belangrijkste: heb plezier in wat je doet en schrijf veel. Hoe meer (en vooral hoe beter) je schrijft, hoe meer mensen je weten te vinden. Uiteindelijk gaat het daar namelijk bij elke logger om: "lees mij, zie mij, merk mij op!" Anders had je toch net zo goed in je dagboek kunnen blijven schrijven?


*=Even mezelf indekken: uiteraard is dit alles geheel IMAO dus zie maar wat je er mee doet. Ik pretendeer ook niet dat ik een loggod ben die het allemaal beter weet: het is mijn mening en mijn tips. Ongetwijfeld zondig ik ook tegen mijn eigen suggesties.

admin Dinsdag 14 December 2004 - 4:27 pm | | kronieken