de europese grondwet

Choose life, choose a job, choose a constitutionEind mei of begin juni staat het voor de deur: het eerste échte referendum in Nederland. Op tafel ligt de Europese Grondwet. Het is eigenlijk een raadplegend referendum maar een meerderheid van het parlement heeft al aangegeven dat ze zich, onder voorbehoud van een redelijke opkomst, aan de uitslag zullen binden.

Nu zijn de meeste grondwetten kleine documenten waar de grondrechten summier behandeld zijn. Groot-Brittannië heeft zelfs geen geschreven grondwet! Maar de heren (en dames) in Brussel doen de dingen graag anders. Dus ligt er nu een boekwerk van 349 pagina's waarover straks één vraag gesteld zal worden die de gehele inhoud weerspiegelt: ben je het er mee eens, of niet? Sowieso al een vreemde manier omdat de grondwet zó veelomvattend is dat de inhoud eigenlijk niet met één vraag te vatten is. Maar het is natuurlijk al een hele democratische verbetering dat wíj, de burgers, er iets over mogen zeggen.

Om goed beslagen ten ijs te komen, zijn hierbij wat linkjes. Voor het gemak een online versie en een te downloaden PDF-versie van de gehele grondwet. Maar voor de leesbaarheid ook maar een samenvatting. Een korte versie van vijf pagina's en een lange officiële versie van 15 pagina's. Wellicht wordt het dan nog wat met dat referendum en loopt men niet als een mak schaap mee met de hiep-hiep-hoera-overheidspropaganda aan de ene kant of de alles-uit-Brussel-is-slecht-demagogen aan de andere kant. Kies verstandig!

>>> Online versie grondwet.
>>> Volledige versie als PDF.
>>> Korte samenvatting van de grondwet.
>>> Lange samenvatting van de grondwet.

>>> De BBC heeft een prognoseoverzicht gemaakt voor de hele EU.
admin Dinsdag 15 Februari 2005 - 10:26 am | | politiek

vijf reacties

Roos

Hartelijk dank, die samenvatting ga ik eens even aandachtig doorlezen.

Roos, (URL) - 15-02-’05 11:58
Roos

En wat lees ik net op Fok???? Dat het kabinet de uitslag van het referendum aan de laars gaat lappen.
Kan ik me de moeite van het stemmen ook wel besparen dan…

Ook lezen? http://frontpage.fok.nl/nieuws/51320

Roos, (URL) - 16-02-’05 12:17
steven

Zo’n vaart loopt het niet. Het kabinet geeft aan dat ze het referendum als een advies aan de Tweede Kamer ziet. Als de Tweede Kamer vervolgens een negatieve uitslag overneemt, dan kan het kabinet gedwongen worden om die wens te respecteren desnoods door een kabinet naar huis te sturen. Ik denk echter dat het zover niet zal komen.

steven, (URL) - 16-02-’05 12:23
Roos

Neuh, ik neem ook niet aan dat ze daar de hele toko over laten struikelen.

Roos, (URL) - 17-02-’05 17:17
shelly

Holla and Happy Thanksgiving.

shelly, (E-mail ) (URL) - 16-03-’06 17:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.