de kogel komt van rechts?

Hang 'em high!De heer P. van Schie, directeur van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD) pleit voor herinvoering van de doodstraf. Ik kon een grote gaap nauwelijks onderdrukken toen ik dit bericht las. Hoe vaak is deze discussie al niet gevoerd? Heeft niet elk kind ooit al eens spreekbeurt gehouden die begon met "vandaag wil ik het over de doodstraf hebben"? Om de zoveel tijd wordt deze oude koe uit de sloot gedregd en ontstaat er weer een discussie. Ditmaal vooral ingegeven door de slechte positie van de VVD in de peilingen en de winst die op rechts te halen lijkt.

Discussies die nooit tot een verandering zullen leiden, zie ik als leuk tijdsverdrijf maar niet als heel nuttig. De doodstraf komt er namelijk, in vredestijd, nooit. NOOIT. De reden is heel simpel: het Europees Verdrag van de Mens (EVRM) verbiedt het. Want wat lezen wij bij Protocol nr. 6, art. 1?
De doodstraf is afgeschaft. Niemand wordt tot een dergelijke straf veroordeeld of terechtgesteld.
De leden van de EU hebben dit verdrag ondertekend en hebben zich er aan te houden. Einde discussie dus.

Persoonlijk ben ik ook tegen de doodstraf en wel om twee redenen. Ten eerste is het geen straf. Iemand die zulke zware misdaden heeft gepleegd dat de doodstraf gerechtvaardigd lijkt, komt er op die manier makkelijk vanaf. Oké, we kunnen nog wat martelingen gaan toevoegen maar de Middeleeuwen hebben we nu wel achter ons gelaten, me dunkt.

Een tweede reden weegt zwaarder voor mij: je kunt fouten nooit uitsluiten. Straffen worden opgelegd door mensen, mensen kunnen fouten maken, ergo: als mensen straffen, kan er iets fout gaan. Als een onschuldige dood is, kun je die fout niet meer goedmaken. Een beter argument bestaat er mijns inziens niet tegen deze straf.
admin Woensdag 23 Februari 2005 - 07:11 am | | politiek

Eén reactie

orpha

Great. Thanks!

orpha, (E-mail ) (URL) - 16-03-’06 17:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.