'twents, doar is niks mis met!'

Dat is de naam van de campagne die RTV Oost het Van Deinse-instituut zijn gestart om duidelijk te maken dat spreken in streektaal en -dialect goed is. Vroegâh dacht men dat het beter was om de kleine kleuters ABN-Nederlands aan te leren maar intussen is duidelijk dat het juist veel beter is als ouders in hun eigen taal of dialect met hun kinderen praten en dat dit hun taalgevoel juist vergroot.

Die laatste conclusie kan niemand beter onderschrijven dan ondergetekende. Tot mijn derde heb ik in Enschedé gewoond en sprak ik zelf plat Twents. Inderdaad: ik was een rasechte Tukker. Ik sprak zelfs zo plat dat sommige familieleden en leraren moeite hadden mij te verstaan. Dit leidde tot de legendarische uitspraak van mijn nichtje die het commentaar aangehoord had en toen riep: "kan die jongen toch niks aan doen dat hij een Turk is?!"

Het is inmiddels helemaal goedgekomen. Toen ik drie was, verhuisde ik naar het Westland en op af en toe een plat woordje na, heb ik zelfs dát accent afgeleerd. Nu vind ik het echter wel jammer dat ik geen onverstaanbaar accent meer kan spreken. Het is toch iets eigens en aparts. Misschien toch maar die cursus Esperanto gaan doen?
admin Maandag 07 Maart 2005 - 7:21 pm | | taal

twee reacties

minispace

Ik komme uut’n Achterhook en as ik gewoan plat proate dan zeg al dee stadsen uut Enschede datze mien neet koant verstoane.

minispace, (URL) - 08-03-’05 00:51
bicat

Ho es eem, ik verstoa oe wa goed heur, minispace.

bicat, (URL) - 25-03-’05 16:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.