ed van heck

Afgelopen weekend ben ik met wat familie op bezoek geweest bij de schilder Ed van Heck. Deze kunstenaar woont in Beneden-Leeuwen, midden in het land van Maas en Waal. Dat deze omgeving inspirerend werkt, laat Van Heck goed zien: zijn hele huis is één kunstwerk geworden. Al bij aankomst stap je terug in de tijd en denk je Rembrandt van Rijn tegen te komen. Zo gek is die gedachte niet want Ed (voor initimi en betalende klanten) loopt in dezelfde kleding en heeft dezelfde wilde bos haar als de oude meester.

In zijn huis, van oorsprong een 'normale' eensgezinswoning, is alles aangepast, verbouwd en herverovergemaakt. Naast het schilderen van schitterende schilderijen is een andere specialiteit het 'oud maken' van nieuwe dingen. Zo blijkt een eeuwenoude kast een hypermoderne koelkast te verbergen en ligt onder de salontafel een wel erg realistisch veenlijk. Zijn nieuwste projecten zijn het veranderen van de verschillende kamers in thema's en het organiseren van groepsbezoeken. De theekamer was in dat kader veranderd in een soort kikkerpoel met overal riet, waterlelies, kikkers, vissen en ander moerasspul. Zo realistisch dat je bij alles twee keer moest kijken of het nou een echte rietstengel was of toch een pvc-pijp met fluweel.

Boven de kamer was zijn atelier en hier stond één van de werken voor het nieuwste project: polderlandschappen. Hier was een ijsvogel te zien die tegen de achtergrond van een rustig landschapje een vis naar binnen aan het werken was. Voor deze nieuwe interesse waren wij er ook want een oom van mij, die al verschillende schilderijen van hem heeft, wil de polder van Schipluiden laten naschilderen.

Ik was van zijn hele huis, zijn werk en zijn vakkundige uitleg over schildertechnieken zo onder de indruk dat ik helemaal vergeten ben om foto's te maken. Zonde, maar dat komt zeker een volgende keer wel. Om toch een indruk te krijgen, vond ik van anderen wel wat foto's maar alleen niet in zulke goede kwaliteit. Zeker een bezoekje waard en voor groepen kost het maar 2,50 p.p.!

Edit: de link lijkt al niet meer te werken. Klote-MSN ook...

Steven Dinsdag 10 Mei 2005 - 08:36 am | | kronieken