recensie: napoleon dynamite

NapoleonHet gebeurt niet vaak dat ik naar een Award Show zit te kijken en dat de grote winnaar iemand is waar ik nog nooit van heb gehoord. U voelt hem al aankomen: het is nu wel gebeurd. De show in kwestie was de MTV Movie Awards 2005 en de onbekende winnaar was Napoleon Dynamite. Dat de film mede gemaakt is door MTV zal wel iets geholpen hebben bij het winnen van de prijzen.

Het verhaal draait om de titelfiguur (ja, hij heet echt zo) en zijn leven in een provinciaal stadje in Amerika. Napoleon een nerd noemen is een belediging voor andere nerds. Hij is de grootste sufkut die ik ooit een hoofdrol heb zien spelen. Volledig opgaand in zijn eigen wereldje van getekende fantasiebeesten en superhelden is hij het buitenbeentje van de school. Zijn aan chatten verslaafde broer en zijn oom die een tijdmachine zoekt om naar 1982 terug te kunnen, maken de familie compleet. Als er een nieuwe jongen, Pedro, op school arriveert die veel op Napoleon lijkt, besluiten ze samen campagne te voeren om Pedro klaspresident te maken.

Napoleon Dynamite mist de slapstick van Revenge of the Nerds (gelukkig!!) en is niet echt wat je noemt een snelle actiefilm. Het suffe leven van de hoofdpersoon komt aardig in beeld en de andere acteurs doen best aardig hun werk. Er zitten een paar hoogtepuntjes in de film zoals het dansje dat Napoleon heeft ingestudeerd voor de verkiezingsavond en de transformatie van zijn onnozele broer tot gangster-rapper. Deze maken de film net uit te houden maar als je geen zitvlees hebt of niet bent uitgeslapen, zou ik er even mee wachten. Het is overigens nog niet bekend wanneer en of hij in Nederland gaat draaien.

Mijn andere filmrecensies
admin Zondag 10 Juli 2005 - 10:06 am | | film

drie reacties

aizo

Damn, je hebt echt geen flauw idee waar de film over gaat. Als dat je hoogtpunten zijn kan je beter elke dag Allo Allo gaan kijken denk ik. Dat zal meer van je niveau zijn.

aizo, (E-mail ) - 03-09-’05 17:30
<span class='registered'>steven</span>
Verlicht mij eens met je kennis dan en vertel me waar dit schijnbaar intellectuele hoogstandje écht over gaat.
steven, (URL) - 03-09-’05 17:31
minispace

Even verlate reactie; ik zag deze film voor ‘t eerst in San Francisco op een hotelkamer samen met een vriendin van me; al zappend kwamen we in de openingstitels van deze film dat was genoeg om te blijven kijken. En na afloop waren we zo blij verrast dat we een applausje gaven. Deze film is briljant JUIST OMDAT hij nergens over gaat. De droge karakters, de setting, de manier waarom het gefilmd is, de muziek, de hele stijl van de film. Ik vrees dat ‘aizo’ gelijk heeft, je snapt dit type film blijkbaar niet en dat is erg jammer. Kwestie van smaak zullen we het maar op houden. Want niet elke film heeft een begin, een plot, digital enhanced content, een car-chase en een end … film kan zeer divers zijn. It’s not all King-Kong you know.

En wees nou eerlijk, die boer die die koe doodschiet voor een bus vol met schoolkinderen. Geen ‘hoogtepunt’? Deze film wordt elke keer weer beter. Hij is gewoon droog-dol-komisch.

Ga ‘em nog eens kijken en dan graag nog een recensie. Als je ‘em dan weer niet leuk vind dan geef ik ‘t op met je ;)

minispace, (URL) - 27-02-’06 21:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.