koppie koppie

Nederlanders zijn volgens een onderzoekje de 'slimste' mensen van Europa. Dit soort onderzoeken is uiteraard vooral bedoeld om de populair-wetenschappelijke katernen van wakkere kranten mee te vullen. Maar als je even verder kijkt hoe de 'winnaars' dit nieuws melden, wordt het nieuws toch wel aardig.

Van het Nederlandse NU.nl:
"Nederlanders zijn het slimst van alle Europeanen. We moeten de eerste plaats echter wel delen met de Duitsers. Gemiddeld hebben inwoners van beide landen een IQ van 107, zo staat in een onderzoek van de Universiteit van Ulster in Noord-Ierland, waaruit de Britse krant de Times maandag publiceerde."
Oké, leuk. Maar wat zeggen onze mede-winnaars bij Spiegel.de?
"Über die Studie der nordirischen Universität Ulster berichtet heute die "Times". Mit einem durchschnittlichen Intelligenzquotienten von 107 liegen die Deutschen demnach knapp vor den Niederländern (107) und den Polen (106). Es folgen Schweden (104) und Italiener (102)."
Vrij vertaald: met een IQ van 107 hebben we meer dan de Nederlanders die een IQ van 107 hebben. Right, dus wie zijn nu eigenlijk echt het slimst?
admin Maandag 27 Maart 2006 - 08:52 am | | commentaar