Drie minuten kromme tenen

Om even voor twaalf vanmiddag begonnen de klokken te luiden. Rare tijd, was mijn eerste gedachte. Zeker een begrafenis, was de tweede. Maar toen bedacht ik dat er vandaag drie minuten stilte werden gehouden. Sommige mensen stonden meteen stil en hebben dus bijna vijf minuten staan bibberen. Anderen begrepen het wel en wachtten tot het klokgelui ophield. Ik ben snel een boekwinkel in gevlucht want ik krijg altijd plaatsvervangende schaamte bij dit soort massaal schapengedrag.

De winkelbediende meldde aan de klant met de meest bitchy, lijzige nichtenstem die hij kon opzetten dat ze drie minuten stil waren en dat hij haar dus niet zou helpen. Snel kwam de winkelbaas aangerend. Volgens hem zouden ze niemand dwingen en mensen die wel wilden betalen, werden gewoon geholpen. Met zijn ogen rollend en overdreven zuchtend, propte de relnicht aan de kassa het boek in een tasje en ging daarna meteen met zijn rug naar de balie staan. Buiten zag ik na één minuut stilte de eerste mensen al op hun horloge kijken. Gegeneerd keken mensen naar de grond of boos naar de mevrouw die gewoon doorliep.

Kan dit soort flauwekul niet afgeschaft worden? In Azië denken ze heus niet "oh wat een geweldig idee dat ze in Europa drie minuten stil op straat staan". Die hebben liever geld en goederen. En gelijk hebben ze! Sinds de ramp is de Zuidoost-Aziatische regio niet van de buis geweest, zijn er honderden acties en heeft iedereen het erover. Waarom dan ook nog die zinloze drie minuten stilstaan? Om er nóg een keer aan te denken? Om samen massaal te rouwen? Maak liever geld over of doe iets nuttigs en stuur hulpgoederen naar het getroffen gebied. Wees maar drie minuten stil als je in de trein zit.
admin Woensdag 05 Januari 2005 - 5:45 pm | | commentaar

vier reacties

TBS-Report

Ik ben vannacht stil geweest en dat was al meer dan genoeg.

TBS-Report, (URL) - 05-01-’05 18:36
nanos

Dat heb je dan weer helemaal niet goed begrepen.
Natuurlijk zijn ze in Azië blij dat wij zo begaan zijn met hun lot dat we er collectief drie minuten voor stil zijn.
Nog blijer zulen ze zijn in de wetenschap dat webloggers morgen massaal een dag op wit gaan.
Waarom doe jij daar niet aan mee?

nanos, (URL) - 05-01-’05 21:02
steven

Dit is een grapje zeker? “Nog blijer zulen ze zijn in de wetenschap dat webloggers morgen massaal een dag op wit gaan.“ Die mensen hebben geen eens een computer!! Laat staan dat ze weten wat een blog is. Hysterisch schapengedrag vind ik het. Ik help wel op een manier waar wel over nagedacht is.

steven, (URL) - 05-01-’05 21:05
Cheers

Heel erg wat er gebeurd is en ik denk er regelmatig aan maar drie minuten stilstaan wat schieten we daarmee op. Ik heb het niet gemerkt dat er drie minuten stilte was sory….

Cheers, (URL) - 06-01-’05 13:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.