een rondje nederlanden

Gisteren werd in het kader van de boekenweek een lezing in de Prinsenhof te Delft gehouden met als thema "Moordaanslag op Willem van Oranje verijdeld". Zoals presentator Hans Goedkoop al zei: niets zo leuk als het gezelschapsspel 'Wat Als'. De sprekers waren o.a. historicus James Kennedy (zenuwachtig, verkeerd getimede grapjes en een accent waar de gemiddelde Oranje nog een puntje aan kan zuigen), Thomas Ross (über-nonchalant, drie keer "Pim Fortuyn" genoemd, één keer "stadhoudersbrief" en twee godslasteringen: een rustige avond).

Het hoogtepunt was echter de "what if" van Thomas von der Dunk. Zijn opkomst was al genoeg om het veelal bejaarde publiek naar de pacemaker te doen grijpen. Strak in het zwarte leer met een cowboyhoed op liep, nee stórmde hij richting podium. Met zijn bekende nasale stemgeluid stak hij direct van wal.

Via een stortvloed aan fictieve vredesonderhandelingen, gewestelijke opsplitsingen, deelstaten, vrije steden, gevallen monarchen en bastaardzonen kwam hij uiteindelijk in de 20e eeuw aan. Na de val van het Duitse Keizerrijk in 1918 (waar wij als deelstaat Noord-Rijn-Westland met als hoofdstad Haarlem deel van uitmaakten), werd ons land opgesplitst in de Utrechtse Noordelijke Rijnlanden met als hoofdstad Zwolle, de Vlaamse Westgebieden en de vrije steden Amsterdam en Antwerpen. "In welke situatie wij ons thans bevinden". De zaal lag plat.

De grijze mevrouw naast me : "hij valt best me toch mee. Ondanks die rare kleren". Laat ons hopen dat Von der Dunk dit fantastische verhaal nog ergens online zet!

>>> Dunklog
admin Dinsdag 15 Maart 2005 - 07:24 am | | kronieken

Eén reactie

jerome

Your pictures are great.

jerome, (E-mail ) (URL) - 16-03-’06 17:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.