recensie: saints and soldiers

Saints and SoldiersReeds twee maal ben ik op vakantie geweest in het Belgische Malmedy. Voor mij vooral een plek met veel mooie natuur en dito huisjes. Groot was dan ook mijn verrassing bij het zien van Saints and Soldiers waarvan het waargebeurde verhaal zich afspeelt in Malmedy. Een episode uit de Tweede Wereldoorlog waar ik nog nooit van had gehoord.

Het verhaal draait om een groepje geallieerde soldaten dat tijdens de Slag om de Ardennen weet te ontsnappen aan de Duitsers die hen gevangen hebben genomen. Onder hen zit een Britse geheim agent die cruciale informatie heeft voor de geallieerde legerleiding. De totaal verschillende mannen moeten hun onderlinge problemen aan de kant zetten voor het grotere goed: de slag winnen.

Deze kleine voetnoot uit de geschiedenis wordt verzorgd maar een beetje saai in beeld gebracht. De karakters blijven wat aan de oppervlakte hangen en de spanning wordt nergens om te snijden. Toch heeft de film iets wat veel Amerikaanse oorlogsfilms missen: nuance. De Duitsers worden niet als de verpersoonlijking van het kwaad gezien maar als normale jongens met enkel een ander uniform aan.

Die genuanceerde blik en de fraaie winterbeelden trekken Saints and Soldiers boven de middelmaat uit. Op dit moment is het overigens nog niet bekend of de film ook in Nederland te zien zal zijn. Wellicht heeft u in België of op een filmfestival meer kans.

Mijn andere filmrecensies
admin Zaterdag 09 Juli 2005 - 11:43 am | | film

Eén reactie

Jeroen

Mooie site ook (die van de film dan).

Jeroen, (URL) - 09-07-’05 11:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.